Pårørendetelefonen – flere bør ringe når alkohol er problemet

 

Publisert 25.09.24

Pårørendetelefonen 800 40 567 er til for alle som er berørt av andres rusbruk, enten det gjelder alkohol eller narkotiske stoffer. De siste årene har Ivareta sett en liten økning av pårørende som tar kontakt med oss på Pårørendetelefonen på grunn av alkoholbruk. Det er bra at flere finner frem til tjenesten og føler seg trygge på å snakke med oss om bekymringer knyttet til alkoholbruken til noen de bryr seg om.

Vi vet at mange kan føle at terskelen er høy for å ta kontakt med hjelpetelefoner eller andre tjenester når de er bekymret for andres rusbruk. Vår erfaring er at mange innringere gjerne har ventet en stund før de tar kontakt med oss, og at denne kontakten for noen blir første sted til å søke videre hjelp. Dette gjelder også for mange av henvendelsene som omhandler alkoholbruk. Vi håper at økningen i henvendelser om alkohol, kan være et tegn på at terskelen for å ringe oss er lavere enn tidligere.

Samtalene vi har som handler om alkohol, dreier seg ofte om hva som er for mye alkohol. De handler også om hvordan man kan snakke om alkohol, bekymringene rundt det, og hvordan forholde seg til problemet. Det er ikke alltid så lett å vite når bruk av alkohol har blitt til et problem. Men problemet eksisterer når alkoholbruken virker forstyrrende inn på de oppgaver og funksjoner som skal ivaretas i familien og de følelsesmessige båndene mellom mennesker belastes og forstyrres.

Fordi alkohol er det mest brukte rusmiddelet, er det også her vi ser flest negative konsekvenser for enkeltmennesker og familier. Belastningen skadelig bruk og avhengighet av alkohol utgjør for oss som samfunn er svært høy, og omhandler helseskader, vold og sosiale problemer.  Alkoholbruk er med andre ord et folkehelseproblem, men også et problem for enkeltmennesker og deres pårørende. Mellom 50 000 og 150 000 barn og mellom 50 000 og 100 000 ektefeller/partnere bor sammen med personer med et risikofylt alkoholkonsum i Norge (Nære pårørende av alkoholmisbrukere – FHI). I tillegg vil det være mødre og fedre, søstre og brødre, besteforeldre og nære venner som i løpet av livet opplever ulike negative konsekvenser på grunn av alkoholproblemer.

Regjeringen har utarbeidet en egen nasjonal alkoholstrategi hvor en solidarisk alkoholpolitikk står sentralt. En av hovedprioriteringene i alkoholstrategien er å legge til rette for tidlig innsats mot alkoholproblemer og bidra til større åpenhet om skadelig alkoholbruk. Dette ønsker også vi i Ivareta å bidra til. Derfor vil vi minne om at Pårørendetelefonen er her for deg som har bekymringer vedrørende alkoholbruken til noen du bryr deg om. Telefonen er åpen kl. 9-15 alle hverdager. På telefonen vil du bli møtt av noen som lytter og som vet hvordan det kan være å ha bekymringer rundt rusbruken til noen man står nær. Her får du mulighet til å lufte tanker, bekymringer og spørsmål, store som små. Du kan ringe oss om du har behov for noen å snakke med, eller om du har konkrete spørsmål. Innringere på telefonen er anonyme og alle som besvarer henvendelsene har taushetsplikt.

Uansett tema, ikke nøl med å kontakte oss. Her kan du lese mer om Pårørendetelefonen 800 40 567.